Kraft2.png
 
 

Kjærkomment fall i strømprisene

FREDRIKSTAD ENERGISALG · TIRSDAG 26. FEBRUAR 2019

-Markedet har nå på kort tid falt betydelig, slik at prisen ut til sluttkunde ser ut til å bli redusert med rundt 30% for neste avregning. Det vil si opp til 30 % lavere for kraftdelen av regningen,_ sier Roy Østen Henriksen som er daglig leder i Fredrikstad EnergiSalg.


Etter en lengre periode med høye strømpriser, ser vi endelig en betydelig reduksjon i prisene fra strømprodusentene - til glede for både husholdninger og industrien.

Foredeling strømkostnad_liten.png

Visste du at rundt 2/3 av strømkostnaden er nettleie og avgifter?

Strømregningen består av flere elementer og kan grovt sett deles inn i nettleie, kraft og avgifter. Henriksen understreker at det er kraftdelen av strømregningen som nå blir billigere. Strømregningen har noen faste kostnader og noen variable kostnader. De faste kostnadene er like hver måned uavhengig av forbruk, mens de variable er kostnader per kWh. De virkelig store besparelsene får du ved å redusere mengden strøm du bruker.

Spar tusenlapper
De fleste av oss har hørt strømselgere love at man kan spare tusenlapper ved å bytte strømleverandør. Det er som regel ikke tilfelle, men noen hundrelapper kan det fort bli.

-Skal du spare tusenlapper må du bruke mindre strøm. Det viktigste du gjør som forbruker, er å ha en strømleverandør du har tillit til og samtidig forsøke å begrense hvor mye strøm du bruker, sier Henriksen.

-Jeg anbefaler alle å ta en titt på våre videoer om strømsparing på Youtube og Facebook. I videoene bruker jeg meg selv som eksempel og man kan få se hva jeg gjør for å spare strøm. Alle er selvsagt ikke like interessert i strøm som meg og ønsker heller ikke å gjøre alt jeg gjør, men tar man i bruk noen av sparetipsene, kan det i løpet av et år utgjøre tusenlapper, fortsetter han.

Komplisert strømprising
Strøm omsettes på strømbørsen Nordpool, og prisnivået avhenger av hva kraftprodusentene ønsker å selge strømmen for. Prisen produsentene selger for påvirkes av mange faktorer, men de viktigste er tilgjengelig vann i magasinene, værutsiktene, samt tilbud og etterspørsel i Norden og i Europa.

-Den tørre og deilige sommeren vi hadde i fjor, har vi alle måttet betale for i høst og vinter, forteller Henriksen. På grunn av lav fyllingsgrad i vannmagasinene la produsentene seg på et høyere prisnivå enn hva som har vært vanlig. Når vannmagasinene er fulle og været er mildt skjer det motsatte. Da vil produsentene selge strømmen billigere, i frykt for å få enda dårligere betalt senere på året.

-Det er dette som skjer nå. Mildere vær fører til lavere strømforbruk og i tillegg er vannmagasinene nå tilnærmet på normalnivå.

Roy Henriksen og hans kolleger i Fredrikstad EnergiSalg følger strømmarkedet nøye. Er det noe du lurer på om strømsparing, priser eller energirådgiving svarer de gjerne på dine spørsmål.